Onkel Haralds Tog

- Det holder mens det kører
Tilbage Næste

 

Startside
Kontakt
Mig og Onkel Haralds Tog
Hvad jeg ved om toget
Oversigt over vogne
Reklamer
Andet legetøj fra Onkel Harald
Fotoalbum
Restaurering
Hvad er det værd?
Køb-salg-bytte
Litteratur
Andre kilder
Teknotog der ligner
Fængsleslegetøj
Nyheder
Links

Andet legetøj fra Onkel Harald

Harald Ahlmann-Ohlsen har fremstillet meget andet legetøj end Onkel Haralds Tog, det er alt sammen fremstillet af træ, følgende kendes:

Onkel Haralds By
Onkel Haralds Huse
Onkel Haralds Sporvogn
Onkel Haralds Bus
Onkel Haralds Damptromle
Onkel Haralds Skibe

Der findes formodentlig mere, legetøjet er med sikkerhed stemplet "Onkel Harald" i bunden, har du et sådan stykke legetøj i din samling, så vil jeg have et billede, til at bringe her på siden.

Onkel Haralds By

I oktober 1951 udgaven af Legetøjs Tidende på side 35 står der: Nyt fra "Onkel Harald". "Onkel Harald" har bragt noget ganske nyt paa Markedet. Det er Kirker, Kirkegaardsmure og Portaler. Huse, Gaarde, Gærder og Træer i Størrelse 1:150. Udførelsen er meget naturtro og smuk, selv Træerne kan bevæge sig for Vinden, og alt er i passende størrelse til de smaa Biler og Vogne, som Børnene i den senere Tid har vis særlig Interesse. De forskellige Dele leveres i Løssalg, og er forfærdiget paa en maade, saa man ved enkeltkøb efterhaanden kan samle en hel Landsby og opsætte den paa Karton eller Masonitplader og danne et naturtro Panorama. Priserne er overkommelige, idet f.Eks. Husene kan leveres for 1,50 - 2,50 Kr. og Kirken for Kr. 4,25, Træer 0,35 og andre Løsdele til 0,25 pr. Stk. Og saa er der det gode ved dette Legetøj, at der er plads til det selv i smaa Lejligheder. Lilleputlegetøjet er i massivt Træ, saa der kan trædes paa det, uden der sker nogen skade. Der blev annonceret for byen i Legetøjs Tidende.

Onkel Haralds datter har berettet følgende om byens tilblivelse: "Da han lavede landsbyen, havde han selv forinden været rundt med fotografiapparat for at fotografere de gamle huse og kirker, og havde kravlet rundt i tårne og hvad ved jeg for at få korrekte farvebilleder. Ganske imponerende. Det var synd plastikken ødelagde salget af trævarer."

Foto: Hymerman

Et af husene fra Onkel Haralds By har været solgt på QXL sælger skrev: "Samler du på gammelt dansk trælegetøj, især Onkel Haralds sjældne trætoge, så er her chancen for at få fat i et unikt træhus der forestiller en kolonialhandel med tilhørende privatbolig. Huset er lavet af træ og måler 5 cm i højden samt 10 i længden. Huset skulle passe til Onkel Haralds trætog. Under bunden er stemplet Onkel Haralds by.Jeg har aldrig haft set nogle af disse huse i virkeligheden, kun hørt om dem. Husets tagillustration har noget slitage på taget. Man kan nemt se at det der er klistret på dette træhus som illustrerende tag og vinduer, i virkeligheden er kopier af originale fotos af et tilsvarende hus i virkeligheden. Jeg kender ikke alderen på dette specielle træhus, men gammelt og meget sjældent det er det." Se auktionen her. (Tak for lån af billede og tekst til Hymerman).

Onkel Haralds Huse

I Maj 1953 udgaven af Legetøjs Tidende sås nedenstående annonce:

Onkel Haralds Sporvogn og bivogn

Frederiksberg Auktionshus har i deres katalog for auktion nr. 73 (afholdt 09-09-2006) listet lot nr. 120 "Onkel Haralds sporvogn med bivogn", vurderingen var 200 kr. 

Ovenstående billede stammer fra auktionskataloget og er gengivet med tilladelse. Fotograf: Auktionsleder Hans Hedegård, Frederiksberg Auktionshus.

KS 575 fotograferet på Sporvejsmuseet august 2007

Jeg fundet ud af at modellen er bygget efter de vogne som arkitekt Ib Lunding tegnede til Københavns Sporveje, denne type kørte fra omkring 1930 til 1972, Sporvejsmuseets KS575 er af denne type. Erik V. Pedersen skriver meget detaljeret om denne vogntype på sin hjemmeside: http://www.sitecenter.dk/erik-vpedersen/kbenhavnskesporvogneii/

Onkel Haralds yngste søn har fortalt mig at han har brugt sådan en sporvogn som rulleskøjter hjemme i Hellerup, det er solidt legetøj, andet kan jeg ikke sige til det.

Har du denne sporvogn med tilhørende bivogn, som du gerne vil sælge eller bytte, så skriv til mig.

Onkel Haralds Bus

I følge de oplysninger jeg har fået fra familien Ahlmann-Ohlsen, så blev bussen fremstillet i anledning af Den Britiske Udstilling der blev afholdt i Tivoli i København fra 18. september til 3. oktober i 1948. Som Monty Ahlmann-Ohlsen udtrykte det: "Den solgte som varmt brød".

Bussen er 30 cm lang, 9 cm bred og 17 cm høj. Den har et mærke i bunden med teksten "ONKEL HARALDs BUS".

Onkel Haralds Damptromle

Jeg ved ikke meget om dette stykke legetøj, kun at Pulterkammeret i Thisted har solgt et eksemplar og at Kim har givet mig lov til at benytte hans billede.

Foto: Kim Jensen, Pulterkammeret, Thisted

Onkel Haralds Skibe

Familien har fortalt mig at der også skulle findes et antal skibe: Et vikingeskib, Aalborg båden og et Amerika skib, ingen af disse er dog set i handlen og må betegnes som sjældne.

Sønnen Monty fotograferet i hjemmet med en fiskekutter på skødet, den er formodentlig også lavet af Harald Ahlmann-Ohlsen.